10.12.2012 г.

Съвет за създаване на връзка

Тя е страшно красива...

Когато едно момче хареса едно момиче външно (понеже мъжете харесваме в началото с очите си), то добре е преди това момчето много добре да опознае момичето без тя да разбере, че той я харесва. Добре е да я опознае без да й дава повод тя да си помисли каквото и да е. Така момичето ще се държи естествено, а не престорено, а момчето ще може да прецени непринудено дали харесва характера на това момиче или не, именно когато тя е естетсвена – такава, каквато всъщност е.

ГРУБА ГРЕШКА Е да се започне сериозна връзка между двама души, ако предварително те не се познават като приятели.

Изключително опасно е да се започне сериозна връзка с момиче с цел двамата да се опознаят, за да решат дали могат да създадат семейство.

Риска от нараняване и на двамата или поне на единия в този случай е много голям!

Защо казвам това?

Опасността идва от там, че вероятността една връзка да се разпадне в процеса на опознаването е огромна.

Ако ти започнеш една връзка без да познаваш добре отсрещния човек, с течение на времето може да дойде момент, в който ти вече да не го харесваш и просто да искаш всичко това да свърши колкото може по-скоро. Тогава настъпва момента, в който трябва да кажеш на човека: „Не те харесвам, искам да се разделим...” Това може да се окаже изключително ужасяващо за отсрещната страна, която е вложила огромни надежди за бъдещето и да го преживее много болезнено. Това може да се окаже доста облезнено и за теб. Защо всъщност да не си спестяваме тези болезнени преживявания?

Нека бъдем честни, че ако предварително познаваме един човек, може никога да не пожелаем да започнем връзка с него. Все пак има хора, които не ни допадат. Ние обаче поемаме този огромен риск, което не само, че не е оправдано, но е и много ОПАСНО.
Най-добрия вариант при създаването на сериозна връзка е, другия да бъде опознат като личност и да се види как той се държи в семейството си и с близките си. Едва тогава може да се предприеме крачката за предлагане на връзка.

Истината е, че на тази тема се говори много малко, а в повечето случаи медиите (главно вестници, телевизия и интернент) постоянно ни натрапват опорочени отношения, изградени на извратени вкусове, което допринася за много страдание, разбити сърца и стотици хиляди провалени семейства по целия свят.

Бог обаче НЕ одобрява такова отношение! Той е твърдо против това!

„Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; 
защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.” (Евреи 13:4)

„Весели се младежо, в младостта си и нека те радва сърцето ти в дните на младостта ти, и ходи по пътищата на сърцето си, и според каквото гледат очите ти! Но знай, че за всичко това Бог ще те доведе на съд.” (Еклисиаст 11:9)

Бог уважава човешката личност. Той цени човешкото сърце, особено това сърце, което е изграденото от самия Него. Той счита за подло отношение и за виновен всеки, който подхожда с неуважение и без почит към отсрещния пол. Бог мрази някой да бъде нараняван и да страда, наранен от друг човек.


Защо ще искаш да развалиш нещо, което сам си създал?

Често пъти се получава така, че двама млади са започнали връзка и всички ги виждат заедно в продължение на 2-3 години. Близките очакват развитие на отношенията им. Но не само, че отношенията не се развиват, но двамата се разделят, наранени един от друг толкова силно, че повече не могат да се гледат.

След това хората си мислят: „О, тя е била с този.” или „Той е бил с това момиче.” Започва да се гледа непочтено на такива хора. Честта им се опетнява и авторитета им е сринат. На тях се гледа като на неразумни личности, които не знаят какво искат. Нещата се коментират, но никой не отива да им даде съвети!

Истината е, че в много от случаите момче и момиче създават връзка именно заради страстта от физическата близост, която се разгаря между тях. Но и Библията, и съвременния разумен свят потвърждават истината, че на тази база сериозна, трайна връзка и брак не могат да се изградят. 

В повечето случаи младите са обсебени от външната красота и единственото, което ги мотивира (и което те считат за любов), това е страстта към физическата близост. Те считат, че това е достатъчна причина да са заедно и да изградят своето семейство. Това обаче е огромна заблуда.

Страстта не е любов в идеалния смисъл на думата и тя не може да бъде основа за сериозни и трайни отношения. Тя е отношение под нивото на Божиите изисквания и в никакъв случай не може да е повод за създаването на каквато и да е одобрена връзка от Бога!
Един човек, който цени себе си и другия човек до себе си, никога не би допуснал такива опасни ситуации, в които някой ще бъде унизен или името му ще бъде опетнено.

Искам да кажа на милите дами (които вероятно ще прочетат това), че ако с вашия приятел/съпруг сте основали вашите отношения на основата на страстта, вероятността той да ви изневерява с други жени е над 90%. Не мисля, че това би ви харесало. И не мисля, че е правилно да свиквате с тази "мъжка черта" в своя партньор!

Ако обаче един мъж е подходил по правилния начин, със страх от Бога и с истинска любов в сърцето си, то той никога не би допуснал да се развали нещо, което е създал с мъдрост и с Божията убедителна подкрепа.


Резултатите

Много често, такива раздели от неуспешни връзки така изчерпват сърцето, че то става една безводна пустиня, в която има много страх, понякога омраза, а понякога и фатално безразличие дори към духовните и морални ценности. В такива случаи само Бог може да възстанови сърцето след всичко това, ако човека разбира се, не е загубил вярата си в Бога.

След такава раздяла, страха от предприемане на следващи връзки е нараснал до толкова, че има опасност този човек да пожелае да остане завинаги сам. Никой не иска да страда, след като веднъж е бил отхвърлен и наранен, затова предпочита да остане необвързан. Психолозите казват, че да бъдеш отхвърлен е много по-голям стрес, отколкото да загубиш любим човек и той вече не е в света на живите.

Ако искаме да бъдем достойни хора, трябва да бъдем изключително дискретни и да НЕ споделяме чувствата си с отсрещния пол докато не сме сигурни, че трябва да го направим и че ще бъдем правилно разбрани и оценени. Трябва да имаме своето здравословно самочувствие, което ще ни помогне да правим правилни избори в живота си.

"Повече от всичко друго което пазиш, пази сърцето си, 
защото от него са изворите на живота." (Притчи 4:23)


2 коментара:

  1. Здравей Bobooo,
    Подкрепям мислите с, които те е вдъхновил Бог. Радвам се за поетата инициатива да споделяш различни истини. Моли се и продължавай да публикуваш статии. Аз също ще се моля за теб.

    ОтговорИзтриване