10.07.2013 г.

Доблестен мъж

Ако направим една статистика за това, какви жени харесват мъжете, ще попаднем на сравнително еднакви идеи. Жената тряба да знае какво иска, да е мила и добра, да се справя с домакинството, да може да гледа децата, да се подчинява и да не мърмори... и да се съобразява с мъжа.
Ако се задълбочим в изискванията, ще видим, че те могат да стигнат до свръхчовешки дълбини, което предполага наличието на неправилна представа за жената и нейната душевност. Нека не забравяме все пак, че тя не е робот, нито свръх-човек и нейните сили и възможности са ограничени. Разбира се, това не принизява жената, нито я прави по-малко човек! Напротив. Тя е толкова човек, колкото и мъжа. Така е създадена от нашия Творец и Спасител със същата сила на свободата да избира, със същата способност да бъде на необходимото духовно ниво.

Нужда от корекция

Пиша всичко това, защото според мен, мъжката преценка има нужда от корекция. Това би помогнало на мъжа да намери себе си, а също така и своето място в семейството и обществото. Само така той ще се чувства добре, а също така и неговата половинка.
Хайде мъже, нека да разгледаме два случая от живота, които биха ни помогнали по-добре да видим себе си!
Представете си, че живете с жена, която постоянно ви използва. Всъщност, тя е с вас само заради парите ви, заради имуществото ви или заради удоволствията, които й давате. Тя е с вас заради нещо, което може да измъкне от вас. Тя НЕ Е с вас заради вас самия - това, което сте. Една такава жена е използвачка и тя ще бъде с вас и ще ви „обича” до момента, в който нещата, които обича при вас са налични. В момента, в който любимите й неща изчезнат, ще се изпарят и „чувствата” й към вас, ще изчезне от вашия живот и самата тя. 
Има ли такива жени? Да, разбира се, че има. Те могат да бъдат разпознати по това какви интереси имат, когато са с вас. Рано или късно, това си проличава и всеки може да го види. И тогава мъжете си казват: „Е, какво да се прави, това са жените, просто трябва да се примирим с това положение. Всички жени са такива...” Но като че ли вътрешно в себе си не са съгласни това да е така.
И така, в случая имаме жена, която буквално ви използва и която няма свян да прави това. Гледа ви в очите и ви лъже, че ви обича. Дали явно или подмолно, тя ще прави това. Тя е жена, чиито интереси изцяло са ориентирани към материалните придобивки, а щастието в нейният живот зависи предимно от това колко дълбок е джобът ви и колко широки са пръстите ви... А, и до колко сте готови да й давате това, което тя иска.

Да обърнем медала

Нека сега да погледнем нещата от другата страна.
Представете си сега, точно обратната ситуация на описаната до тук.
Вие имате жена, която ви цени и уважава, независимо, че не успявате да се държите достатъчно добре с нея, и независимо колко пълен е джобът ви. Тя е жена, която силно държи на вас, която не само ви казва, че ви обича, когато нямате нищо, но и го доказва постоянно. Тя е готова да се жертва, независимо от обстоятелствата и трудностите около нея. Такава жена не се интересува от това, което имаш в банката или в гаража си. Тя държи да ти даде нещо много повече в живота си... Такава жена минава през огън и вода, за да постигне чистите намерения, които има за вас. Тя е готова да претърпи сърдечна болка и безкрайни безсънни нощи, но да бъде до вас, когато имате нужда. Винаги има свободата да си тръгне, но въпреки това тя остава до вас във всички обстоятелства... Никога не би ви напуснала в трудни моменти.
Хайде мъже, нека сложим ръка на сърцето и да кажем КАКЪВ МЪЖ заслужава една такава жена?

СПЕЦИАЛНА жена за СПЕЦИАЛЕН мъж

Помисли си, какъв мъж трябва да си ти, ако искаш да имаш такава съпруга – отговорна, вярна, искрена, сърдечна, трудолюбива, находчива, амбициозна, решителна, твърда, почтена, любезна и най-вече посветена.
Не мислиш ли, че една такава жена заслужава СПЕЦИАЛЕН мъж, който да я вдъхновява, който да пази такова съкровище и който даже трябва да превъзхожда нейните добри качества и предимства в характера, за да й бъде за пример?
Стандартът наистина е много висок. Има мъже, които никога не го достигат, но кой иска да се задоволява с ниски стандарти? Кой иска да има жена, която кръшка и е с теб само заради изгодата...
Красотата на доблестната жена е повече вътрешна, отколкото външна. Мъж, който е успял да СПЕЧЕЛИ такава жена за съпруга е наистина ДОСТОЕН за уважение мъж, защото такава жена не се печели лесно. Тя знае своята цена, тя знае и твоята... Тя не би позволила да се отдаде на някой, който не заслужава нейното внимание и саможертва. Не би се отдала на някой, който не може да партнира на нейните качества. Така че, ако не си доблестен мъж, не се надявай да спечелиш сърцето на такава жена. Ако се държиш като незряло момченце, не очаквай да бъдеш харесан от зряла жена.
Слабите мъже се страхуват от такива жени. Те даже се чувстват некомфортно и неприятно в тяхно присъствие. Един слаб и недостоен мъж, никога не би искал да бъде с такава достойна жена.

Има и изключения

Да, наистина има изключения, в които жени се смиляват за мъже – мъже, които не са се научили да бъдат мъже на място. В такива семейства жената ръководи всичко и тя е господарката на къщата не защото трябва да е така, а защото е принудена. Тя взема важните решения, тя движи нещата в дома, тя разпределя отговорностите и тя раздава задачите. В повечето случаи мъжа в такова семейство остава непроменен, въпреки добрия пример. Но това не е правилния модел за семейни отношения.

Правилен модел за семейство

Бог е казал, че правилния модел на семейството е друг. Глава на семейството винаги трябва да е МЪЖА, а не жената. Така Бог е поставил нещата! Тази йерархия е правилният модел – мъжа да носи най-големите отговорности. Той трябва да взема най-важните решения и той да поема вината за грешките. Моделът е такъв, защото отговаря точно на първообраза за Исус и неговата жена – църквата.

Кривите мъже

Истината е, че много мъже имат изкривени изисквания за жените именно защото те самите са криви. Това обаче принуждава нежната половина от човечеството да мисли и действа по погрешни начини, или пък да бъде смачкана под товара на вината или отчаянието... Мъжките изисквания принуждават жените да правят глупости, да се унизяват и да развалят имиджа си на жени.
Наблюдават се и жени, които стават „мъжкарани”. По този начин те правят лоша услуга на мъжете, като изземат „мъжките” функции. Така единственото, което остава на мъжа да прави, е просто да скръсти ръце, да стои и безразлично да казва: „Да, мила. Добре, мила. Както кажеш, мила.” Остава му единствено да прехапва устни и да мачка ръбовете на панталона си като виновно момченце.

ИСТИНСКИЯТ мъж търси и намира начин, по който да излезе от това пропаднало състояние, за да бъде добър пример за съпруг и баща на децата си, на близките и на приятелите си. Защото какъв син може да възпита един мъж, който се огъва пред обикновените обстоятелства, не знае своето място или своята реална цена?
По-лошото е, че много от мъжете осъзнават своето положение, но не дръзват да направят нещо, за да се променят, защото първо ги мързи и второ, по-изгодно им е да останат в това положение на „роби на обстоятелствата"... Предават се и оставят жената да вземе тяхната роля. Така самите те развалят модела и целта, за който са създадени като мъже.

Ролята на жената

Една жена трябва да те вдъхновява. Нейният начин на мислене, нейната реакция, нейното поведение, трябва да те дърпат напред. Това трябва да те въздига духовно – това е достойна за уважение и почит жена! За нея си струва да се бориш да я спечелиш, да се жертваш. А тя от своя страна ще даде всичко от себе си, ти да се развиваш духовно и да те подкрепя по всякакви възможни начини.
Това е красотата на връзката!
Една достойна и благородна жена много добре знае, че когато ти си на добро духовно ниво, всичко останало ще бъде наред в отношенията ви, в семейството, в духовността и живота. Тя много добре знае, че когато приоритетите са правилно поставени, резултатите със сигурност ще са налице и ще има благословение и добър успех.
Именно такава жена ще бъде толкова СПЕЦИАЛНА в твоите очи, че никога не ще помислиш за друга.

И така, мъже, не забравяйте, че Бог е на ваша страна!
Ако чувствате нужда от промяна, Той ще чуе вашата сърдечна молба!

А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своето богатство за слава на Исус Христос. (Филипяни 4:19)



2 коментара:

  1. Мира Василевсряда, 10 юли, 2013

    Ха, Бобич! Не си ли противоречиш малко? От една страна жената "държи да ти даде нещо много повече в живота си, дори ако нямаш нищо в сърцето си към нея", а от друга "не би позволила да се отдаде на някой, който не заслужава нейното внимание и саможертва". Хем ти дава всичко, дори да не я обичаш, хем не би ти дала нищо, ако не го заслужаваш... Нещо не схващам.
    Иначе съм съгласна, че моделът е сбъркан и вината за това не е в жените - жените са се заели с "несвойствени за тях функции" по принуда - защото мъжете са избягали от тях.
    От друга страна, като стопроцентова жена не бих се чувствала много удовлетворена от позицията си, ако съм само едно "вдъхновение" за мъжа си. Особено ако и той не е вдъхновение за мен.
    Аз по-скоро разглеждам мъжа и жената в библейски контекст - двете страни на едно цяло, отбор, екип, двуединство (по подобие на Божието Триединство). Единствено грехът е причина между мъжа и жената да съществува йерархия - и тя беше наложена с отнемане физическата сила на жената. Всъщност, ако се вгледаме внимателно, областите, в които мъжете доминират, са изцяло свързани с физическата сила. И тъй като, в споровете за съжаление, накрая обикновено последната дума има точно физическата сила, затова и последната дума остава на вас.
    Но отначало не е било така... - както пише в Библията. От почти 30-годишния си семеен опит и от стотината дебели книги, които съм изчела по темата, мога да кажа, че колкото по-екипно и по-малко йерархично работят съпрузите, толкова по-щастливо живеят и толкова повече се обичат. И обратно - колкото по-стриктно се следи за "твоята" и "моята" част, колкото повече се настоява да има "първи" и "втори" за всяко нещо, толкова повече напрежение и неудовлетвореност има. Божият идеал е "едно", а не "първо" и "второ". Да, първо и второ има и ще има, докато има грях - както има началници и подчинени, богати и бедни, учени и прости. Разделенията няма да изчезнат. Но семейството е точно мястото, където най-пълно, най-близо до идеала може да разцъфти Божията любов. А Божията любов е ЕДНО - както между Христос и Отец.
    Та... вторачването в ролите и задачите не винаги води към удовлетворение искам да кажа... Сори за дългото изявление, но понеже си искрен, аз също си го казах искрено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъжът трябва да поема отговорност за решенията на двамата. Но, ако Вие желаете да поемате отговорност за решенията във вашият дом, значи има нещо сбъркано. Казвате, че сте изчели доста книги, но не мислите ли, че в тези книги има доста светска философия и стандарта на Библейската мъдрост не е ли критерий номер едно.

      Изтриване