28.10.2012 г.

Какво са загубили мъжете днес?

Мъжете са загубили желание да общуват
Познавам мъже, които години наред носят болка в сърцето си за нещо, което се е случило дали в детството им, или във взаимоотношенията им с някоя жена. Тази тежест буквално ги смазва и те се чувстват неуверени, недоверчиви, наранени. В много мъже, където има болка, се открива и страх. Познавам и такива, които се боят да се разкрият, защото не искат да бъдат отхвърлени. Трудно е да бъдеш допуснат в техния свят, понеже той е тяхната индивидуална реалност.
Все повече жени се оплакват от липса на всякакво желание за общуване. Днес много мъже са спрели да се интересуват от душевния свят на своите съпруги. Затова можем да видим жени, които споделят това, което се случва в тях с някой друг. Понякога това е някой близък техен приятел или роднина. Мъже, изпълнени с непростителност, вина, гняв дори и омраза, затворени в себе си. Това е, което грехът причинява на много мъже днес.

Мъжете са загубили достойнството си
Един тълковен речник определя дума достойнство така: „Положително качество на човек, което се основава върху правилната самооценка, съзнаване на качества и самоуважение.”
Забелязали ли сте как все повече мъже не знаят кои са? Те са объркани! Интересното е, че много от информацията, която ни се поднася, е погрешна. Тя не изгражда мъже с достойнство.
Днес можем да видим мъже, които въобще не излъчват мъжественост. Една от причините е, че никой не ги е научил как да бъдат такива. Тук е моментът, в който искам да засегна ролята на бащата в семейството.
Познаваме ли момчета или мъже, които са израснали без бащи? Забелязали ли сме тяхната осакатеност? Всяко едно малко момче иска да прилича на своя татко. За него той е примерът на подражание и неговият герой. Но когато бащата липсва от дома – дали поради работа, развод или смърт, как израства това момче? Как ще стане мъж, след като няма пример, който да следва?

Мъжете са спрели да искат да бъдат татковци
Познавам много мъже, на които ще са им нужни може би години наред, за да станат тези, които Бог иска от тях. Причината не винаги е нежеланието, а липсата на пример.
Днес много мъже не знаят кои са, защото няма кой да им каже истината. Затова живеят както те си мислят, че трябва. За да има един мъж истинско достойнство, той трябва да разбере кой е в Христос. Но при много мъже точно грехът скрива личността на Исус Христос. Те живеят объркан живот, защото или не познават, или не искат да последват Христовия пример на мъжественост. Думи като ‘достойнство’ и ‘чест’ отдавна са изгубили значението за редица мъже. Можем да видим две крайности – егохолизъм или чувство за малоценност.

Мъжете са загубили чистотата на сърцето си
Всеки един от нас знае, че за да може един човек да запази сърцето си чисто, той трябва да се откаже напълно от греха. Факт е, че отвсякъде днес мъжете са атакувани с информация, която цели да омърси сърцата им. Но когато погледнем към Библията, разбираме, че можем да опазим сърцата си чисти, ако се оставим Бог да контролира живота ни.
Какво да кажем за мъжете, които години наред се борят с похот? Искам само да уточня, че някои дори не се борят – те са се предали на нея. Все повече мъже християни споделят, че имат сериозни проблеми с пожеланието и порнографията. Но това по никакъв начин не може да бъде прието като оправдание за греховете им: „Тогава какво? Да речем ли: Нека останем в греха, за да се умножи благодатта? Да не бъде! Ние, които сме умрели към греха, как ще живеем вече в него?“ (Рим. 6:1–2)
Всъщност чистотата на сърцето е следствие от взаимоотношенията ни с Бог. Забелязал съм, че много мъже осъзнават греха, който извършват, но нежеланието им да го оставят е истинският проблем.

Мъжете са загубили желанието да поемат отговорност
Основната причина е неразбирането, което имат много мъже за това, кои са и какви са призовани да бъдат. Как да пожелаеш да направиш нещо, след като не се чувстваш уверен, че ще се справиш? Как да бъдеш уверен, след като не разбираш кой си и за какъв си призован да бъдеш? Страхът от провал живее в много мъже. Страхът, че няма да бъдат добри съпрузи, бащи, служители, работници. Това, от което имат нужда, е Исус, Който да ги измъкне от тази объркана реалност, в която живеят. Може ли един мъж да бъде отговорен? Разбира се, че може! Фил. 4:13: „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепя.“

Мъжете са загубили своята сериозност
Защо мъжете са спрели да държат на думата си? Какво означава да бъдеш мъж? Да бъдеш мъж означава да приличаш по характер на Господ Исус Христос. Обичам да си напомням тази мисъл, че синоним на мъжествеността е христоподобието. Как може един мъж да бъде сериозен, ако той въобще не разбира това, за което е създаден да бъде? Сериозността е черта на един изграден характер. Много мъже предпочитат да си останат завинаги деца и за тях не е проблем, че изглеждат несериозни. Това, което не разбират, е, че ако останат такива, ги очаква един провален живот. Дано повече млади момчета осъзнаят, че Бог ги предизвиква да израснат като сериозни мъже: „Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското“ (1 Кор 13:11).

Мъжете са загубили своята сила
Все повече можем да забележим явлението „смачкан“ мъж. Той изглежда натоварен, потиснат, безсилен. Мъже, които не са се научили да се справят със собствените си проблеми, те са ги изтощили. Дошъл е моментът, в който те са изгубили силата си и са се отчаяли. Мъже, затворени в своите крепости, тъгуващи за загубите си. От друга страна, жените очакват да черпят сила от тези мъже, а те са станали безсилни. Защо има толкова много самотни и изтощени мъже? Къде е тяхната сила? Истината е, че или не познават или са спрели да черпят от източника на тяхната сила. Да, мъжете могат да бъдат силни, но само, ако черпят сила от Бог. Няма смисъл от всичките опити, които правят някои мъже, за да се преборят с проблемите си, ако те самите са спрели да получават сила от най-силния. За всичко можем да имаме сила, ако Бог е нашата подкрепа.
Не знам колко мъже осъзнават тези думи, но сега е време, когато мъжете трябва да бъдат истински мъже – сериозни, отговорни, силни, с чисти сърца и посветени на Бог.

Статия от Венцислав Бонев
(съкратен вариант)

Няма коментари:

Публикуване на коментар